BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Ahad, 14 Oktober 2012


Bab 35
O.R.K.I.D
(Ombak rindu kita indah desirannya)
… tunggu aku kembali

          “ I think, we should go..” luahku seraya menarik tangan Amiraa di hadapanku tanpa menunggu kata putusnya. Amiraa yang tidak tahu kenapa sebegitu pantas tindak balas aku memandang insan itu terus saja mengekoriku tanpa bantahan. Aku terus mempercepatkan langkah walaupun pergerakan itu mengundang rasa senak pada perutku. Aku ingin lari. Lari sejauh-jauhnya sehingga bayang-bayang Fahrin tidak mampu menjejakku lagi.
          “ Kenapa Mai?” soal Amiraa setelah yakin langkah kami sudah semakin jauh dari Kafe tadi.
          Aku menoleh kebelakang setelah yakin tidak nampak bayang insan yang benar-benar telah melukakan hatiku itu. Setelah keadaan kembali reda, aku memperlahankan langkah.
          Aku menggeleng-gelengkan kepala.
          Takkan aku nak buka cerita sekarang?
          Tidak sangka benar. Rupanya insan yang kusangkakan sedari tadi mencuri pandang itu berminat kepada Amiraa namun nyata dia insan yang aku tidak ingin bertemu lagi di muka bumi ini. Lama kusimpan segala kesakitan itu di dalam lipatan hatiku yang paling dalam.
          Mahukah aku mengorak kembali simpulan luka itu?
Kalau ditanya pada sang hatiku ini, jujur saja aku rasa benci yang sesungguhnya kepadanya meskipun sepatutnya aku memaafkan dirinya kerana telah meninggalkanku untuk mendapat bahagia bersama Dhani. Namun, aku tidak mampu memujuk hati begitu. Aku terkilan benar dengan caranya menghancurkan hatiku dan kesetiaan cintaku.
          Aku makan hati!
          Aku terpaksa menempuh hidup dengan insan asing yang aku dulunya tidak yakin mampu melabuhkan layar bahagia ketika menjadi pasangan hidupku.
          Kenapa muncul lagi merobek sekeping hatiku, Fahrin?
          Aku mengeluh.
          Hati kecilku merintih berat. Rupanya aku masih menyimpan dendam di lubuk hatiku yang paling dalam. Fahrin yang tega menggali kisah luka itu. Dia yang menghangatkan semula rasa dendam dan benci yang cuba aku padamkan itu dengan rasa kasih sayang yang Dhani curahkan kepadaku.
          Aku menggigit bibir dengan kuat.
Rasa senak di perutku semakin menjadi-jadi.
          Aku mematikan langkah dan memaut lengan Amiraa dengan erat.
Aku mengetap bibir dengan kuat.
          “ Mai.. awak okay tak ni?” soal Amiraa cemas di sisiku.
Aku tidak mampu membalas kata-katanya.  Sepatah pun perkataannya bagai kurang jelas masuk pada pendengaranku. Yang aku tahu, aku pening dengan tiba-tiba.
          “ Nampak pucatlah Mai..” tambah Amiraa lagi.
Kali ini nadanya berubah panik pula. Lama-lama pandanganku berubah-rubah. Sekejap terang sekejap berubah kelam. Senak makin menjadi-jadi.
          Aku menekan-nekan perutku.
          Ya Allah…
          Aku hanya mampu merintih di dalam hati.
          Pandanganku menjadi gelap sebelum aku merasakan ada tangan lain yang menyambutku sebelum aku rebah lantaran tidak tertanggung rasa sakit.

0 ulasan: